IBPS GK Questionnaire: A Set Of Questions To Prepare For The Test

Education

IBPS GK Questionnaire — Here are a few current affairs questions to help prepare you for the test. Read on to know whether you are ready for the IBPS exam

Written By Nikhil Pandey | Mumbai | Updated On:
Ibps Gk

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) test analyses and assesses young talents interested in the banking sector. According to a report, IBPS had 1.01 crore candidates registered last year. The IBPS exam notification released on September 12, 2019, has a total of 12074 vacancies issued for the post of Clerical Cadre. The Common Written Examination (CWE) that was started in the year 2011 is a three-round screening procedure for this exam. The registration for CWE has begun. Here are a set of current affairs questions that have to be covered for the upcoming exam.

Current affairs questions

IBPS Gk Question 1: US President Trump showed interest in buying which nation?

A. Ukraine

B. Greenland

C. Uruguay

D. Finland

Answer: Greenland

IBPS Gk Question 2: Which among the following is not a landlocked country?

A. Austria

B. Hungary

C. Paraguay

D. Mozambique

Answer: Mozambique

IBPS Gk Question 3: The Tebhaga movement of 1946 is associated with which state of India?

A. Andhra Pradesh

B. West Bengal

C. Bihar

D. Odisha

Answer: West Bengal

Also Read | TSLPRB GK EXAMS 2019: Live Results, Updates And Other Details

IBPS Gk Question 4: Shirin Ebadi, the first Muslim woman to win a Nobel Prize is a citizen of which country?

A. Egypt

B. Iran

C. Iraq

D. Pakistan

Answer: Iran

IBPS Gk Question 5: When was the Indian Calendar officially adopted?

A. 1954

B. 1955

C. 1956

D. 1957

Answer: 1957

IBPS Gk Question 6: Which among the following was the first bank autonomously managed by Indians?

A. Oudh Commercial Bank

B. Punjab National Bank

C. Bank of India

D. Allahabad Bank

Answer: Punjab National Bank

Also Read | UPSC: Notifications, UPSC Calendar 2020, Updates On Exams And News

IBPS Gk Question 7: The National Press day is celebrated on which date in India?

A. November 14

B. November 15

C. November 17

D. November 16

Answer: November 16

IBPS Gk Question 8: Which continent in the world has no dessert?

A. North America

B. Asia

C. Africa

D. Europe

Answer: Europe

IBPS Gk Question 9:  Who is the first IPS officer to be honoured with the prestigious Tenzing Norgay National Adventure Award 2018?

A. Manikandan K

B. Prabhat Raju Koli

C. Aparna Kumar

D. Rameshwer Jangra

Answer: Aparna Kumar

IBPS Gk Question 10:  Which country has launched its own Space Command?

A. India

B. China

C. Nepal

D. The United States of America

Answer: The United States of America

Also Read | IBPS GK Exams 2019: Recruitment Notifications, Time Table, And More

Also Read | UPSC 2019: GK Questions To Prepare For The Upcoming UPSC Exams

 

Published:
By 2030, 40% Indian will not have access to drinking water
SAVE WATER NOW
PEOPLE HAVE PLEDGED SO FAR
DO NOT MISS